dissabte, 17 de maig del 2008

Divendres 16 de maig


Al començament de la classe vam estar parlant sobre com i amb qui (individual o col·lectiu) faríem el treball del crèdit. La majoria vam optar per fer-lo sobre Roma, encara que un grup va decidir fer-ho sobre Grècia. Després d'això, vam visualitzar el blog, ja que com era divendres, teníem l'aula amb ordinador, i vam veure les últimes entrades i els errors que hi havien. Un cop acabada aquesta feina, vam agafar el dossier per treballar una mica. Vam llegir els diferents rituals que se celebraven en els banquets romans: abans de menjar, es rentaven (ja que menjaven amb les mans), feien una libació o ofrena de vi pur al déus, que consistia en beure una mica de vi i escupir-lo al peu de l'altar o al terra per a que aquests fossin propicis al banquet, se celebrava en el triclinium on els convidats seien seguint les indicacions d'un nomenclator (acomodador) i se servien els plats, al final del sopar es tornava a fer una altre libació com una manera de donar les gràcies al déus. A vegades el banquet es perllongava amb una festa que es deia comissatio, en la qual els homes es guarnien el cap amb corones de flors i llorers, hi convidaven músics, concubines, menjaven alguna cosa per aguantar... Això sí, les dones en aquell moment havien de retirar-se.


Les parts del banquet eren:


Gustatio, els entrants (verdures, amanides, peixos en conserva, ous i mulsum, que era un vi amb mel)

Prima mensa, plat fort (carns i peixos)

Secunda mensa, postres (fruites fresques, dolços i fruits secs)

Comissatio, opcional (festa amb cants, ballarines, etc.)


Després, vam explicar una mica per sobre l'educació a Grècia i a Roma. A Atenes es donava més importància a ensenyar literatura, càlcul, llegir, escriure, música... En canvi, a Esparta que era una ciutat guerrera, els nens dèbils no els agafaven i els altres passaven (després dels 7 anys) a dependre de l'Estat. Passaven unes proves molt dures per resistir el cansament i la fam. A Roma era semblant a Atenes.


Al final de la classe, vam començar a fer els exercicis finals, exactament pel dels llatinismes per si teníem algun dubte.


Marta.